VZW
PIBO-Campus

Studie Limburgse droogtemaatregelen beschikbaar! 2 augustus 2022

De zomer van 2022 is, net zoals de meeste zomers de afgelopen jaren, extreem droog. Water vormt dan ook een beperkende productiefactor in de (Limburgse) land- en tuinbouw.

Eind mei liep het project ‘Evaluatie van het potentieel van lokale maatregelen voor watercaptatie en -opslag voor de landbouw in Limburg’ af. Deze studie resulteerde in een eindrapport, waarin verschillende droogtemaatregelen geanalyseerd en beoordeeld werden. Zowel wateropvang op het bedrijf, onderaan hellende percelen, peilgestuurde drainage, wateropvang in captatiepunten (trekpoelen), waterbuffers voor opvang van regenwater van verharde oppervlakten, hergebruik van sorteerwater van fruit, gebruik van gezuiverd rioolwater (effluent) als opgevangen water van regenkappen van kleinfruit werden beoordeeld. Daarenboven gebeurde een analyse van het totale watergebruik in de Limburgse landouw, en werd aandacht besteed aan de nodige kwaliteit van het water. Tot slot werden de verschillende droogtemaatregelen aan een kosten-batenanalyse afgetoetst.

Zowel de samenvatting als de volledige studie zijn raadpleegbaar op de projectpagina, alsook op het Limburgse AgroWaterloket.