VZW
PIBO-Campus

Pagina afdrukken

FTI Event Hasselt

In maart 2024 zette de Vlaamse regering technologie en innovatie centraal tijdens de Flanders Technology & Innovation (FTI) festivals. Het centrale thema in Hasselt betrof “duurzame stedelijke transitie”, met een focus op mobiliteit, energie, circulariteit en voeding.

ILVO en VITO organiseerden op 19 maart binnen het thema voeding een interactieve workshop over het gebruik van drones en artificiële intelligentie (AI) in de voedingsindustrie (gekaderd binnen het VLAIO Coock project “OpsDrone”). Verschillende sectoren waren vertegenwoordigt, waaronder overheden, dronebedrijven, verzekeringsbedrijven, zaadveredelingsbedrijven en onderzoeksinstellingen.

PIBO-Campus vzw was ook vertegenwoordigd en verzorgde één van de presentaties tijdens het plenaire gedeelte in de voormiddag. Het gebruik van drones bij de monitoring op het Limburgs proefplatform duurzame landbouw werd toegelicht, waarbij de focus vooral lag op hoe dronedata en AI modellen gebruikt kunnen worden voor de detectie van ziektes in de suikerbietenteelt. Dit proefplatform is een samenwerking tussen PIBO-Campus vzw, Tiense Suiker, Beneo-Orafti en Provincie Limburg. De uitvoering van proeven met gebruik van dronebeelden worden mede gefinancierd via het Interreg Vlaanderen-Nederland project ADaM&PreciLa met steun van Europa.

Een ruime terugblik op deze leerrijke dag vind je via deze link.